Denim
Denim: een klassieker onder de materialen

Denim: een klassieker onder de materialen

Denim, ook bekend als jeansstof, stamt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar in de 19e eeuw leidde Levi Strauss de met studs bezette werkbroek van robuust katoenweefsel naar een wereldwijde zegetocht. Als broek, jack of jurk – tegenwoordig is denim uit geen garderobe meer weg te denken.

Wat is eigenlijk denim en hoe wordt het gemaakt?

Denim is een robuuste katoenstof, die op klassieke wijze met blauwe en witte draden in een zogenaamde keperbinding wordt geweven. Typerend voor deze binding is de vaste, diagonale, geweven structuur, die het weefsel bijzonder duurzaam maakt. Bij de typische blauwe jeans wordt voor het weven de, aan de buitenkant van de jeans zichtbare, kettingdraden onder voortdurende zuurstoftoevoer indigo geverfd. De stof krijgt hierdoor een intensieve blauwe kleur. De draden worden slechts oppervlakkig geverfd, waardoor de jeansstof iets lichter kan worden en gewassen lijkt. De direct op de huid liggende inslagdraden blijven wit.

Een modern geïnterpreteerde klassieker

De klassieke blauwe jeans

Intensief donkerblauw is het hoofdkenmerk van de typische jeans. Deze is variabel en kan goed worden gecombineerd met verschillende kledingstijlen.
Naar de blauwe jeans

Donkere jeansstoffen voor bescheiden elegantie

Zwarte en gedekte kleuren als grijs of bruin stralen rust uit en ogen serieus, zodat de anders nonchalante uitstraling van de stof wat ingeperkt wordt. Vooral in een recht model werken donkere jeansbroeken elegant.
Naar de donkere jeans

Veel variaties dankzij de wassingen

Omdat de kettingdraden van de jeansstof slechts aan de oppervlakte geverfd worden, kan deze naar keuze lichter worden gemaakt. Dankzij bleken of schuren kunnen speciale effecten worden bereikt.
Naar de lichtblauwe jeans

Mooie patronen op gedessineerde jeans

Bijzonder en een beetje extravagant zijn de jeans met geprint dessin. Alles wat maar bevalt is toegestaan – van een kleurige bloemenprint tot een bescheiden ton sur ton print.
Naar de gedessineerde jeans

Stretchjeans voor een betere pasvorm

Pure katoenen jeans zijn stijf en nauwelijks elastisch. Vroeger stapten echte jeansliefhebbers voor een super strakke broek met de jeans aan in een vol bad. Tegenwoordig wordt voor de perfecte pasvorm en meer comfort gebruik gemaakt van mixweefsels met stretchgaren.
Naar de stretchjeans

Denim is – hoewel de typische karaktertrekken zijn gebleven – zeer veelzijdig. De klassiek blauwe jeans is er al in verschillende wassingen en kleurnuances. Daarbij zijn er ook zwarte, witte, zelfs gedessineerde jeans en jeans met applicaties. Dankzij de verschillende sterkte van de draden en de materiaalmixen zijn er meerdere verschillen.

Eigenschappen van denim

Robuust en stevig

Katoen is een erg stevig materiaal, maar door het typerende dichte diagonale weefsel is jeansstof heel bijzonder sterk. Als onderdeel van de karakteristieke uitstraling ontstaan er met de tijd wel slijtplekken.

Vuil- en vlekafstotend

Verschillende jeansliefhebber bekennen dat ze hun jeans überhaupt niet wassen, want vlekken en luchtjes blijven meestal aan de buitenkant en dringen niet het dichte weefsel binnen.

Hoogste UV-bescherming

Stoffen beschermen afhankelijk van hun vezels of weefsel verschillend voor UV-straling. De van katoen gemaakte jeansstof met zijn dichte weefsel beschermt veel beter voor UV-straling dan andere stoffen.

Verkleuringen na lange ligtijd?

Vroeger kwamen er op jeans vaak gele vlekken, die na het wassen lichter waren dan de rest van de stof. Oorzaak was het afbouwproces van de natuurlijke verfstof indigo. Met de moderne, synthetische stoffen van tegenwoordig gebeurt dit echter niet.

Een belangrijke eigenschap: het stofgewicht

In principe geldt: hoe dikker en zwaarder de jeansstof is, des te duurzamer het kledingstuk is. In de zomer wordt vaker gebruikt gemaakt van lichtere stoffen.
Naar de zomerjeans

Jeansstof bekoort al generaties met de ingenieuze combinatie van tegenstellingen: het robuuste materiaal wordt gecombineerd met vrouwelijke elementen en het bewezen ontwerp met nieuwe details – zo ontstaat een tijdloze klassieker. Ook de materiaaleigenschappen, die de jeans al sinds de 19e eeuw tot een van de geliefdste werkbroeken maakt, spreken voor zich.

Het juiste onderhoud

Niet te vaak wassen

In de regel moet het genoeg zijn om de jeans na 4 of 5 keer dragen te wassen. Vlekken kunnen er meestal worden uitgeborsteld en geurtjes kunnen door het luchten worden verwijderd. Dankzij het bevriezen in de diepvries worden kiemen gedood.

Niet te heet wassen

Jeans van puur katoen kan tot 60°C in de wasmachine worden gewassen. De moderne stretchjeans met elasthan kan het beste binnenstebuiten worden gewassen op slechts 30°C.

Wasmiddelen voor fijne was of bonte was gebruiken

Met wasmiddelen voor witte was kunnen de kleuren van de jeans snel verbleken. Meer geschikt is een fijnwasmiddel of wasmiddel voor bonte was, dat de weefsels beschermt.

Geen wasverzachter gebruiken bij stretchjeans

Wasverzachter kan de elastische kunstvezels in de jeansstof met stretch vernietigen, zodat de stof wijder wordt en weefsel beschadigd kan worden.

Met vergelijkbare kleuren wassen

Jeans geven vaak af bij de eerste keer wassen. Daardoor is het aan te bevelen ze alleen te wassen met vergelijkbare kleuren. Verbleekte jeans kunt u ook met nieuwe jeans wassen om de kleuren weer op te frissen.