Kasjmier
Kasjmier: chique wol voor de liefhebber

Kasjmier: chique wol voor de liefhebber

Er zijn talrijke wolsoorten, maar geen enkele is zo exclusief als kasjmierwol. De zeldzaamheid en de zeer hoge kwaliteit van de kasjmiervezel zorgen ervoor dat het een van de waardevolste en exclusiefste vezels ter wereld is. Zachte behandeling behoudt de uitstekende eigenschappen en de fijne uitstraling van kasjmierkleding.

Wat is eigenlijk kasjmierwol en waar komt het vandaan?

Kasjmier is een kostbare natuurvezel, afkomstig van in de Himalaya gefokte kasjmiergeiten. De kasjmier wordt niet geschoren, maar met kammen verkregen. Met liefdevol handwerk wordt het ondervel van de buik van de geit uitgekamd voor de fijne wol. Als de kasjmiergeiten geschoren worden, dan wordt het grove dekhaar later gescheiden van de overige vezels. Zo blijft slechts de fijnste wol over voor verdere verwerking. Per geit kan maximaal 200 gram wol per jaar worden gewonnen.

Verschillende kwaliteiten kasjmier

Wat is echte kasjmier?

Echte kasjmierwol komt van de bijzonder zachte haartjes van de buik van de kasjmiergeit. Grovere kwaliteiten bevatten ook het dekhaar van de geit en zijn daardoor niet zo soepel en zacht.

Puur kasjmier = 100% kasjmier?

"Ook kledingstukken met het kenmerk ""puur kasjmier"" bestaan niet per se uit 100% pure kasjmierwol. Het bestaat dan uit minimaal 85% kasjmier."

Kleding met kasjmier

Staat er op een kledingstuk dat er kasjmier in zit, dan bestaat het uit minimaal 14,5% puur kasjmier. De overige vezels zijn dan bijvoorbeeld merinowol, katoen of synthetisch.
Naar kasjmier kleding

Onderhoudsvriendelijk: kasjmiermix met katoen

De mix met natuurlijke katoen zorgt ervoor dat de kasjmier slijtvast en onderhoudsvriendelijker is. De wolbestanddelen garanderen het typerende, zachte comfort.

Zeer exclusief: kasjmier met zijde

Bij de samenstelling van kasjmier met zijde zijn twee natuurmaterialen van de hoogste kwaliteit met elkaar gecombineerd. Kledingstukken van kasjmier met zijde zijn soepel op de huid en hebben een glanzende uitstraling.

Het veeleisende fokken met kasjmiergeiten en de geringe inkomsten verklaren de schaarsheid en de hoge prijs van deze natuurlijke vezels. Dat is de reden dat de kasjmierwol vaak in mixen wordt aangeboden. Dankzij goede combinaties kunnen positieve effecten worden bereikt.

Eigenschappen van kasjmier

Goede warmteregulering

Dankzij kleine luchtkussentjes tussen de vezels slaan kledingstukken van kasjmier de lichaamswarmte goed op en isoleren tegen indringende kou. Tegelijkertijd is kasjmier actief ademend, zodat een teveel aan warmte wordt vermeden.
Naar de kasjmier jasjes

Vederlichte vezels

Omdat kasjmierwol met behulp van luchtkussentjes de warmte isoleert, is deze warm, maar ook licht op de huid. Het geringe gewicht zorgt voor veel draagcomfort.
Naar de kasjmier pullovers

Zeer fijn en zacht

De vezels van echte kasjmierwol zijn uiterst dun, waardoor ze tot een dicht weefsel kunnen worden verwerkt. Daardoor is kasjmierkleding zeer licht en ziet het er fijn en elegant uit.

Zelfreinigend en geurtjes neutraliserend

Kasjmier is onderhoudsgevoelig, maar de vezels hebben een verbazingwekkend vermogen tot zelfreiniging en het neutraliseren van onaangename geurtjes, zodat kledingstukken zelden gewassen hoeven te worden.

Ongewenst effect bij wrijving: pilvorming

Bij sterke wrijving kunnen zich op het zachte oppervlak van kasjmierkleding kleine pilletjes vormen. Mechanische belastingen, zoals een schurende rugzak van grove stof kunnen het fijne weefsel vervilten.

Kasjmierwol ligt dankzij de zeer fijne vezels zacht en soepel op de huid. Daarom wordt het vaak gebruikt voor lekker zachte pullovers en warme sjaals. Daarbij bekoort kasjmier door zijn temperatuurregulerende eigenschappen en is tegelijkertijd vuil- en waterafstotend.

Het juiste onderhoud

In plaats van vaak wassen: regelmatig laten luchten

Omdat wassen altijd een belasting voor de gevoelige wol is, moet deze niet altijd na het dragen worden gewassen. Vaak is kort luchten voldoende om kledingstukken weer fris te laten ruiken.

Altijd koud wassen

Kasjmier verdraagt geen hoge temperaturen. Een handwas in lauwwarm water is aan te raden Alternatief kan zijn om de was koud te wassen in de wasmachine of op een wolwasprogramma met een lage centrifugestand.

Slechts kort uitspoelen

Ligt kasjmierwol te lang in het water, dan zwellen de wolvezels op en vervilten sneller. Vooral tijdens een handwas moet kasjmier niet te lang worden geweekt.

Mild wolwasmiddel gebruiken

Voor de gevoelige kasjmiervezels is een speciaal wolwasmiddel aan te raden of een milde shampoo. Gebruik geen wasverzachter, hierdoor kan de soepelheid van het materiaal verloren gaan.

Voorzichtig met natte kasjmierwol

Kasjmier is niet geschikt voor in de droger. Om vervormingen te vermijden, kunnen kledingstukken van natuurvezels het beste liggend worden gedroogd op een goed vochtopnemende handdoek.

Dit fijne materiaal vraagt om speciaal onderhoud om de uitstekende eigenschappen zo lang mogelijk te behouden, want de fijne en soepele kasjmierwol verdraagt geen grove behandeling en kan zonder onderhoud snel vervilten of uitlopen.