Polyamide
Polyamide: de synthetische vezel, eens een revolutie in de modewereld

Polyamide: de synthetische vezel, eens een revolutie in de modewereld

Onder de naam nylon veroverde polyamide begin jaren 40 de kledingmarkt in Amerika als materiaal voor slijtvaste panty's, als vervanging van de zijden panty's. Niemand kon toen nog het succesverhaal vermoeden: vandaag de dag zijn de polyamidevezels de populairste synthetische vezels van de kledingmarkt.

Wat is polyamide eigenlijk en hoe wordt het gemaakt?

Polyamide is een synthetische vezel op aardoliebasis, die met een speciale smelttechniek tot draden wordt gesponnen. Korrels worden tot een stroperige, draderige massa omgesmolten en door een spinkop gedrukt en afgekoeld. Zo ontstaan eindeloos lange vezels, de zogenaamde filamenten. De verschillende doorsnedes van spinkoppen zorgen er voor dat extreem fijne draden kunnen worden geproduceerd. De draden onderscheiden zich doordat ze gelijkmatig, gemakkelijk te smelten en te buigen en zeer sterk zijn.

Stoffen van polyamide – of met polyamide

Nylon: ooit revolutionair in de modewereld

Polyamide staat in de pantywereld bekend als nylon. De innovatieve nylonkousen waren vanaf het begin zeer gewild. En tot vandaag de dag zijn ze omgeven door een serieus, vrouwelijk aura met een tikkeltje glamour .

De stof voor duurzame badmode

Polyamidevezels zijn zeer slijtvast en zelfs in vochtige toestand supersterk. Polyamide is daarmee het hoofdmateriaal voor hoogwaardige badmode, waarvan u lang plezier zult hebben.
Naar de badmode

Functionele weefsels van polyamide-microvezels

Vooral tijdens het sporten produceert het lichaam veel warmte en vocht, waardoor er waterdamp ontstaat. Speciaal weefsel van extrafijne, waterafstotende, polyamide-microvezels transporteren deze damp naar buiten, zodat de huid en de kleding droog blijven.
Naar de vrijetijds-mode

Voering voor blazers en jassen

Glad weefsel van gelijkmatige, fijne synthetische vezels wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt als binnenvoering van jacks. De hoogwaardig polyamidestoffen dragen bij aan het draagcomfort en de uitstraling van het kledingstuk.
Naar de jassen

Houdbare weefselmixen met polyamide

Polyamidevezels kunnen probleemloos met andere synthetische vezels en natuurvezels gecombineerd worden. Vaak wordt polyamide gemixt met bijvoorbeeld wol of katoen, om de stoffen sterker te maken

Tegenwoordig hebben polyamidevezels grote delen van de modebranche voor zich ingenomen en worden ze tot talrijke, verschillende stoffen bewerkt. Ze worden nog zelden in pure vorm gebruikt. Zeer geliefd zijn de synthetische vezels om gecombineerd met natuurvezels, de positieve eigenschappen van beide materialen te verenigen.

Eigenschappen van polyamide

Bijzonder sterk

Polyamide is bijzonder sterk, scheurt niet en zorgt voor duurzame kledingstukken. Hoe sterk de synthetische vezels werkelijk zijn, kunt u zien aan de toepassingsgebieden buiten de modebranche. Polyamide wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de fabricage van vissnoeren en parachutes.

Elastische stoffen zijn vormvast

Hoewel de vezels erg sterk zijn, wordt polyamide ook gebruikt voor fijne, elastische weefsels, die zich aangenaam om uw silhouet vormen om daarna weer in de oorspronkelijke staat terug te keren.

Zo zacht en licht als zijde

Als we aan zijde denken, dan denken we aan een fijne, transparante, vederlichte stof. Daarbij denken we vaak niet aan polyamide – maar van ook polyamidevezels kunnen zeer zachte, zelfs nog lichtere weefsels worden gemaakt.

Betrouwbare bescherming tegen weer en wind

Polyamidevezels nemen nog niet eens 5% van hun eigen gewicht aan water op. Vaak is het waterdichte polyamideweefsel dan ook geschikt voor de productie van waterafstotende kleding of paraplu's.
Naar de waterdichte jacks

Resistent tegen schimmels etc.

Kleding van polyamide is niet alleen bestand tegen mechanische werkingen, maar in tegenstelling tot natuurvezels zoals katoen, is deze synthetische vezel ook bestand tegen micro-organismen en motten.

De synthetische vezel polyamide heeft zich in de modewereld vooral bewezen, omdat de daaruit bestaande stoffen elastisch en vormvast zijn. De fijnheid kan in het fabricageproces worden aangepast en de stoffen kunnen daardoor veelzijdig worden ingezet.

Het juiste onderhoud

Zacht in de machine wassen

Kleding van polyamide kan in het algemeen probleemloos worden gewassen in de wasmachine tot 40°C op een fijnwasprogramma. Hogere temperaturen zijn voor het warmtegevoelige materiaal meestal niet aan te raden.

Beter aan de lucht laten drogen

Of een kledingstuk met polyamide in de droger kan, staat op het wasvoorschrift. Over het algemeen geldt dat drogen aan de lucht aan te raden is.

Beschermen tegen verkleuringen

Bij het drogen aan de lucht moet u de felle zon vermijden. Want door intensieve zonnestralen kunnen stoffen van polyamide bros worden of verbleken. Ook deodorant kan voor verkleuringen zorgen, spuit daarom geen deodorant direct op de kleding.

Alleen op de laagste stand strijken

Polyamide kreukt nauwelijks en is dus eigenlijk strijkvrij. Als strijken echt noodzakelijk is, dan kan de stof bij lage temperaturen zonder stoom worden gestreken.

Polyamide verdraagt geen chloor

Om vlekken te verwijderen mag bij kleding van polyamide geen chloor worden gebruikt. Chemische reiniging met oplosmiddelen is daarentegen meestal geen probleem.

Polyamide is nagenoeg kreukvrij en ook in natte toestand zeer sterk. Toch moeten enige instructies bij het onderhoud in acht worden genomen. Zo is de vezel gevoelig voor warmte – hij kan daardoor permanent vervormd worden.